Predarea informatiilor despre ingrijirea animalelor, in gradinite

Gradinitele private din Romania ofera programe de instruire alternativa, care pun accent in mod special pe dezvoltarea deprinderilor practice ale copiilor, ce le vor fi atat de necesare in lumea adultilor. Cei mici isi insusesc prin joc notiuni diverse despre modul in care functioneaza lumea si despre drepturile si obligatiile pe care le au in calitate de membri ai comunitatii, fiind implicati inca de mici in programe care ii constientizeaza cu privire la locul si rolul lor in societate.

Unele gradinite particulare din Bucuresti ii pregatesc pe copii sa inteleaga notiunile de responsabilitate, punctualitate, seriozitate profesionala si implicare, cu ajutorul unor programe de activitati atipice, in cadrul carora cei mici invata notiuni despre modul in care se ingrijesc animalele, pestii si pasarile. Intr-o gradinita privata din sectorul 1 al capitalei, copiii primesc informatii despre particularitatile hranei pentru animale, in cadrul unor ateliere de activitati, fiind antrenati de formatori in diferite jocuri tematice, care servesc drept suport  in procesul de predare a notiunilor necesare pentru dezvoltarea deprinderilor practice. Atelierele sunt amenajate in spatii dedicate, concepute si proiectate pentru a servi acestui scop, fiind utilate cu toate echipamentele necesare pentru invatare.gradinita-copii

Copiii au astfel ocazia sa experimenteze diferite moduri de ingrijire a animalelor, iau contact cu tipurile de hrana speciala (hrana conservata si uscata pentru caini, pisici, rozatoare, hrana vie pentru reptilieni) si chiar pregatesc mese pentru animalele de companie, invatand sa portioneze materiile prime. Cei mici sunt fascinati mai ales de animalele exotice si de reptilieni, deoarece acestea sunt foarte diferite de animalele domestice din curtea bunicilor, pe care le cunosc inca din copilarie.

Broscutele testoase ocupa primul loc in preferintele copiilor de la gradinita, datorita dragalaseniei lor si a formei neobisnuite. Instructorii ii invata pe cei mici care sunt obiceiurile acestora, cum traiesc, cata apa beau si cum trebuie hranite, dezvoltandu-le simtul responsabilitatii, cu ajutorul sarcinilor zilnice de ingrijire, pe care trebuie sa le indeplineasca. In fiecare zi, copiii au ocazia sa observe modul in care adultii pregatesc mancarea pentru broscutele testoase din terarium, fiind vizibila preferinta speciala a micilor vietuitoare pentru hrana vie, alcatuita din gandaci Nauphoeta Cinerea si din viermi de diferite marimi (Mealworms). Dieta broscutelor testoase este recomandat sa contina aceste tipuri de produse, datorita continutului lor bogat in nutrienti de calitate, de tipul proteinelor, al vitaminelor si al mineralelor. In plus, gandacii si viermii contin o mare cantitate de apa, necesara hidratarii organismelor reptiliene.